Despre Eros si Khronos



Iubirea nu tine de sincronizari pentru ca iubirea este absoluta si atemporala (sun [impreuna] + khronos[timp] = sunkhronos). Iubirea si timpul sunt dusmani vechi. Anumite mitologii il vad pe Khronos ca si creatorul Eterului si Haosului, ambele deitati primordiale responsabile cu creatia cosmosului. Este timpul ucigasul perfect si dusmanul necrutator al omului? Are omul o sansa in fata acestei entitati mitologice? Sau timpul este o simpla dimensiune pe care nu putem inca sa o constientizam, orbiti de programarea de specie.
Ne intoarcem, in timp: Sfantul Augustin analizeaza caderea Imperiului Roman de Vest prin perspectiva naturii umane mizerabile. Pacatul Originar este de fapt ideea ca fiinta umana vine pe lume viciata cu o panoplie de trasturi psihologice haotic asezate, obiceiuri proaste si alte defecte: suntem gelosi, anxiosi, colerici si vanitosi. Toate astea vin la pachet cu noi in momentul in care ne gasim un partener. Dar nu e vina noastra, e doar natura umana, Pacatul Originar. Desi acest Pacat Originar este mai bine cunoscut in mentalitatea colectiva ca un termen teologic, Alain de Botton sustine ca implicatiile lui sunt de natura psihologica: ca indivizi trebuie să acceptăm încă de la început că în mod sigur vor fi destul de multe lucruri la nivel intim complet greșite cu noi. Nu e o concluzie socanta, ci un adevar universal care se aplica fiecarui individ si pe care ar trebui sa-l acceptam cu umilinta. “We’re all broken, that’s how the light gets in”.  Obiectivul de a deveni constienti și onesti față de eșecurile noastre este să recunoaștem că vom contribui substanțial la dificultățile pe care trebuie să le întâmpinăm într-o relație.
Krishnamurti vede iubirea ca si starea suprema de eliberare, dupa constientizarea si eliminarea ego-ului si a copilului lui, frica, acceptarea propriei naturi (pacatului originar).  Pentru eliberare avem nevoie sa izolam timpul si copilul timpului: gandirea. Gandirea este veche si vine la pachet cu toate reziduurile aduse de timp. Libertatea este o stare in care nu exista nici ura, nici violenta, nici brutalitate.
Vrei sa intelegi, iubito, cum timpul poate fi invins de iubire? Anuleaza-i puterea: hai sa ne imaginam ca maine ramanem fara timp, ca “tomorrow never comes”. Ce faci atunci, ca om? Pe cine vrei sa imbratisezi inainte de sfrarsit? Cand eliminam timpul si frica, putem vedea mai clar cararea spre iubire...


Pierre Mignard (1610-1695) - Time Clipping Cupid's Wings (1694)

Comentarii

Postări populare